Kestanepazarı Öğrenci Yetiştirme Derneği

Kişisel Gelişim Semineri 2. Oturumu “Olumsuz Duygular”

Eğitim Danışmanı Tuba Agha, kişisel gelişim seminerlerinin 2. oturumunu gerçekleştirdi. Agha seminerine geçen hafta verdiği ödev ile başladı. Katılımcılardan, verdiği ödev doğrultusunda, yazmalarını istediği olumsuz duyguları istedi.

Katılımcıların “Olumsuz Duygu” Tespitleri

Agha, katılımcıların olumsuz duygu fikirlerini dinleyerek tahtaya yazdı. Buna göre katılımcıların tespitleri; “acımak, acımasızlık, kibir, gurur, öfke, soğukkanlılık, bencillik, karamsarlık, kötümserlik, cimrilik, tembellik, doyumsuzluk, takıntı, inançsızlık, önyargı, kıskançlık, stres, endişe, kaygı, özgüvensizlik, güvensizlik, vurdumduymazlık, mutsuzluk, korku, problem, nankörlük, inatçılık, kararsızlık, umutsuzluk, su-i zan, şüphe, yalnızlık, kimsesizlik, feministlik, çaresizlik, disiplinsizlik, saygısızlık, sevgisizlik, değersizlik, sabırsızlık, utangaçlık, kuralsızlık, meraksızlık, hayal kırıklığı, sorumsuzluk, kabalık, aşağılamak, eziklik, hırs, mükemmeliyetçilik” oldu.

Çıkan tespitler sonucu olumsuz duyguları sırasıyla değerlendirmeye alan Agha; “Olumsuz duygular karşısında, duygunun karşılığını bilmeyen insan, davranışı model olarak benimser ve otomatik olarak devam eder. Eğer olumsuz duygunun tam olarak karşılığını doğru biliyorsa seçmek için alternatifi olur ve böylece seçme, düşünme süresi olur.

Biz, toplum olarak olumsuz odaklı toplumuz. Gördüğünüz üzere bir sürü olumsuz duygu çıkardık. Ama bunların karşılığına olumlularını yazamayız. İnşallah bu çalışmamızın sonucunda farkındalığımız artacaktır.” dedi.

Agha’nın değerlendirmesi sonucunda ise; “acımak=merhamet etmek, acımasızlık=merhamet, kibir=alçak gönüllülük, gurur=onur, öfke=sakinlik, bencillik=paylaşımcılık, karamsarlık=umut, kötümserlik=iyimserlik, cimrilik=paylaşımcılık” tespitleri oldu. Geriye kalan olumsuz duyguların olumlularını ise diğer derslerinde tamamlayacağını belirtti.

İnsanı İnsan Yapan En Önemli Şey Duygusal Zekâ Çalışmasıdır.

Duygusal çalışmaların neticesinde önemli sonuçlar elde edildiğini belirten Agha; “İnsanı insan yapan en önemli şey duygusal zekâ çalışmasıdır. İnsanın kendini fark etmesi, birçok sorunun ortadan kalkması demektir. Fakat biz eğitimcilerin de fark etmesi gereken önemli bir nokta var. Bu önemli nokta ise öğrencilerimizdir. En sıkıntılı, en problemli çocuklar genelde en duygusal, en zeki çocuklar olabilir. Neticede bu çocuklar ortama uyum sağlayamadıkları için onları kolayca kaybedebiliyoruz. Bu yüzden dikkat etmemiz gerekiyor.” diyerek, önemli noktalara vurgu yaptı.

“Edep ile Özgüvensizliği Karıştırıyoruz.”

Agha, başından geçen bir hadiseyi katılımcılarla paylaşarak; “Daha önce Kestanepazarı’na geldiğimde Hasan Dayhan Beyle kampüsü gezme imkânım oldu. Gezerken bir öğrenciye denk geldim ve ona ‘Nereden geliyorsun?’ diye sordum. Çocuk utancından iki büklüm oldu, kızardı ne diyeceğini bilemedi. Sustu kaldı öylece. Sizce o çocuğun duygusal ifadesi nedir?” diye sorduğunda katılımcıların çoğundan edep, hayâ, saygı cevapları geldi. Konuşmasına devam eden Agha; “Neticede ben bir bayanım, üst seviyede bir makamım yok, cumhurbaşkanı veya başbakan da değilim. Sıradan bir insanım. Sizler bana ‘edebinden öyle oldu, saygısından bir şey diyemedi’ dediniz ama hâlbuki o durum öyle değildir. O çocuk kendini ifade edemediğinden özgüvensizlik sorunu ortaya çıkıyor ama biz bunu ‘edebinden, saygısından öyle yaptı’ diye algılıyoruz. Gördüğünüz gibi edep ile özgüvensizliği karıştırıyoruz maalesef. Bu sadece bir örnekti. Bunun gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Dikkat etmemiz gerekiyor çünkü Müslüman dediğin net olur, şeffaf olur.” diyerek edep konusuna açıklık getirdi.

Sabır, Şükür ve Tevekkül

Seminerin sonuna doğru, bu duygulardan ortaya çıkan önemli bir sonuca değinen Agha; “İnsanın temelinde 3 duygu yatar. Bütün duyguların ana teması bu 3 maddedir. Bunlar sabır, şükür ve tevekküldür.” dedi.

Sabır konusunda da yanlış algılama olduğunu belirten Agha; “Sabır kelimesini bizler; susma, bekleme, dayanma gibi anlamlar olarak biliyoruz ama sabır kelimesi Hz. Ömer’in ‘Sabretmek demek mücadele etmektir.’ dediği gibidir.” örneğini verdi.

Katılımcılardan ‘Sabır’ konusunu araştırmalarını ve en iyi anlatana ödül vereceğini belirterek programını bitirdi.

Tugba Agha Katılımcılara Olumsuz Duygulardan Bahsetti
Tugba Agha Katılımcılara Olumsuz Duygulardan Bahsetti
Katılımcıların Olumsuz Duygu Tespitleri
Katılımcıların Olumsuz Duygu Tespitleri
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Yazdır

Yorum Yok

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tertemiz yavrularımıza Kitabullah'ı nakşediyoruz...

Hz. Osman ibni Affan (R.A)’dan rivayet olunur ki; Rasûlullah (S.A.V) şöyle buyurdu: “Sizin en hayırlınız Kur’anı öğrenen ve öğretendir.” Hadis-i Şerif