Kestanepazarı Öğrenci Yetiştirme Derneği

İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden Beslenme ve Hijyen Semineri

 

İzmir Halk Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Nil Hıdır
İzmir Halk Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Nil Hıdır

İzmir Halk Sağlık Müdürlüğü tarafından Kestanepazarı çalışanları ve öğrencilerine beslenme ve hijyen konularında seminer verildi. Seminere İzmir Halk Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Nil Hıdır, Hemşire Aslı Bayram ve Ebe Nurcan Özsemen katıldı.

Katılımın yüksek olduğu programda açılış konuşmasını Kestanepazarı Öğrenci Yetiştirme Derneği Başkanı Hasan Dayhan yaptı.  Ardından İzmir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Nil Hıdır konuşmasında öğrencilere hitaben; “Sizler, içinde bulunduğumuz cemiyetin önderleri olacaksınız. Buralarda öğrenmiş olduğunuz ayet ve hadisler, size hayatınız boyu rehberlik edecek. Yönünü Allah’a çeviren kişiler, kutup yıldızları gibidirler. Kur’an ve sünneti rehber edinenler olarak sizler de insanlara, insanlığa rehberlik edeceksiniz.

Çünkü sizin okuduğunuz ilim, insanlığın yaratılışının kitabı olan Kur’an’ın öğretileridir. Gücünüzü nereden alıyorsunuz peki? Tabii Allah kelamından ve Allah Rasulünün sözlerinden. Bunun için böyle bir kurumda yetişmenin şerefi çok büyüktür.” diyerek öğrencilere sahip oldukları değerler hakkında hatırlatmalarda bulundu.

El Yıkama Oranlarımız Oldukça Düşük

Hijyen Eğitimiyle ilgili Ebe Nurcan Özsemen öğrencilerimizi bilgilendirdi. Özsemen; “Biz Halk Sağlık Müdürlüğü olarak sağlık hizmetlerinin temelinin atıldığı ilk sağlık kuruluşuyuz.” diyerek ‘El yıkamanın önemi’ konusuyla devam etti. “Hijyen sözcüğü, sağlıklı ortamın korunması amacıyla her türlü hastalık etmeninin ortamdan uzaklaştırılması olarak tanımlanır. Hijyeni sağlamada en temel kural, ellerin doğru yöntem ile yıkanmasıdır. El yıkama, kişi ve toplumun sağlığının korunması açısından basit, ucuz ve her kesim tarafından uygulanabilir ve son derece etkili yöntemdir.” diyen Özsemen; el yıkama çeşitlerini ve ellerin ne zaman yıkanacağını şu şekilde özetledi:

1- Sosyal El Yıkama (Sosyal hayattaki el temasları sonucu mekanik yıkama.)

2- Hijyenik El Yıkama (Sağlık çalışanlarının ellerini yıkaması)

3- Cerrahi El Yıkama (Tıbbi personelin ameliyat öncesi ellerini yıkaması.)

 Eller ne zaman yıkanır?

– Sabah kalkınca.

– Tuvaletten önce ve sonra.

– Yemek yemeden önce ve sonra.

– Et, tavuk gibi ayıklanmış gıdalara dokunduktan sonra.

– Dışarıdan eve gelindiğinde.

– Kirli bölgelere dokunulduğunda.

– Hayvanlara dokunulduğunda.

– Para saydıktan sonra.

Özsemen; hanımlarda el yıkama oranının %52, erkeklerde ise %48 olduğunu; yaş gruplarına göre ise gençlerin %22, 35-54 yaş aralığında %38, 55 yaş üstünün %38 oranında ellerini yıkadığını söyledi.

 

Yeterli ve Dengeli Beslenme, Sağlık İçin Oldukça Önemli

Hemşire Aslı Bayram “Sağlıklı Beslenme” semineri öncesinde, tüm katılımcıları ayağa kalkıp birkaç kültürfizik hareketi yapmaya davet etti ve seyircilerin dikkatlerini toplamasını sağladı.

Bayram konuşmasına “Dünyada ve ülkemizde öncelikli sağlık sorunlarımız değişmekte. İnsanlar kronik hastalıklarla mücadele ediyor. Kronik hastalıkları 4 maddede toplayabiliriz. Bunlar kalp damar hastalıkları, kanserler, şeker hastalığı ve hava yolu hastalıklarıdır. Niye bunlar önemli? Çünkü bunlar yaşam kalitemizi olumsuz yönde etkiliyor ve ne yazık ki bu hastalıklar beklenenden erken şekilde ölümle sonuçlanabiliyor. Bu hastalıkların ortak sebebi ise; alkol, sigara, sağlıksız beslenme ve hareketsizliktir. Bunları engelleyerek bu hastalıklardan korunabiliriz. Sizler bizim için önemlisiniz. Bu bilgileri iyi almalısınız ki sizler de ailenize ve etrafınıza aktaracaksınız.” diyerek Kronik hastalıklar hakkında bilgi verdi.

Dengeli beslenme ve öğün yemekleri hakkında kısa bilgilere değinen Bayram, öğrencilere son olarak cips, asitli içecekler gibi zararlı gıdalardan uzak durmaları gerektiğini vurgulayarak, besin gruplarını ve onların nasıl tüketilmesi gerektiği konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Dr. Mehmet Nil Hıdır Öğrencilere Hitap Etti
Dr. Mehmet Nil Hıdır Öğrencilere Hitap Etti
Ebe Nurcan Özsemen El Hijyenini Anlattı
Ebe Nurcan Özsemen El Hijyenini Anlattı
Hemşire Aslı Bayram Sağlıklı Beslenmenin Yollarını Aktardı
Hemşire Aslı Bayram Sağlıklı Beslenmenin Yollarını Aktardı
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Yazdır

Yorum Yok

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tertemiz yavrularımıza Kitabullah'ı nakşediyoruz...

Hz. Osman ibni Affan (R.A)’dan rivayet olunur ki; Rasûlullah (S.A.V) şöyle buyurdu: “Sizin en hayırlınız Kur’anı öğrenen ve öğretendir.” Hadis-i Şerif